Icoane Sfântul Gheorghe

Afișez toate cele 14 rezultate

Icoana Sf Gheorghe

Sfântul Gheorghe, numit uneori “purtătorul de trofee”, s-a născut în provincia Capadocia, Asia Mică (Turcia), în secolul al III-lea și a fost crescut ca un creștin. În jurul vârstei de 20 de ani, s-a înrolat în armata romană sub conducerea împăratului Dioclețian și, în scurt timp, s-a dovedit a fi un soldat priceput și talentat.


În icoane, Sfântul Gheorghe este înfățițat purtând armura unui soldat roman. Însă, cea mai cunoscută reprezentare a Sfântului Gheorghe în icoane este cea în care acesta este înfățișat călare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Astfel, icoana Sfântul Gheorghe redă o legendă conform căreia acesta a salvat cetatea Silena terorizata de un balaur.


Potrivit traditiei, in lacul din regiunea Capadociei din Asia Minor, traia o fiara care îngrozea populatia locala, ce ii oferea copii drept hrana pentru a-l îmbuna. Atunci când a venit rândul Elisabetei, fiica regelui, să fie jertfită, în timp ce mergea spre lac, Sfântul Gheorghe i-a apărut în cale pe un cal alb. S-a rugat Sfintei Treimi după care a înjunghiat fiara cu sulița și a dus-o prin cetate. Legenda Aurea a Sfântului Iacob de Voragine, spune că monstrul rănit o urmărea pe Elisabeta „de parca era un animalut umil”. Dupa aceea Sfantul Gheorghe a invitat la botez populatia cetatii.


Icoana cu Sfântul Gheorghe înjunghiind balaurul reprezintă o imagine simplă dar puternică a luptei impotriva raului si a fricii reprezentate de acel monstru. Calul alb este o creatură grațioasă și neînfricată asemeni călărețului de pe el. Chipul Sfantului Gheorghe nu arata nici o urma de manie, ura sau anxietate. În unele icoane cu Sfântul Gheorghe este întinsă mana Mantuitorului din ceruri in semn de binecuvantare. De asemenea, în celelalte icoane Sfântul Ghorghe este înfățișat intr-o mantie rosie – rosul reprezentând, in iconografie, culoarea traditionala pentru martiri.
Daca vreti sa stiti mai multe despre acest subiect va invitam sa cititi articolul nostru despre Sfantul Gheorghe: Icoana Sf Gheorghe”