Icoane Sfântul Nicolae

Afișez 1 - 24 din 40 de rezultate

Icoana Sfântul Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit pe 6 decembrie și este unul dintre cei mai iubiți sfinți. Sfântul Nicolae a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. S-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

În icoane Sfântul Nicolae este înfățișat sub chipul unui bătrân cu barba rotundă. El este reprezentant cu fruntea înaltă (ceea ce simbolează înțelepciunea) și cu părul puțin alb în centru.

Sfântul Nicole apare îmbrăcat în felon (nu în sacos, ca la alți Sfinți) și peste care are omoforul. În mâna stânga este ținută Sfânta Evanghelie, iar cu mâna dreapta binecuvântează.

De asemenea, Sfântul Nicolae mai apare înfățișat uneori când în mâna stângă ține o biserică, iar în cea dreaptă o sabie. Respectivele obiecte simbolizează personalitatea sfântului, dar și lupta sa pentru credința curată.

Mai sunt și situații în care Sfântul Nicolae apare altfel pictat. Spre exemplu, în scena de la Sinodul I Ecumenic, acesta este reprezentat stând înaintea lui Arie, cu mâna dreaptă întinsă, când se pregătește să îi dea o palmă.

De asemenea, există icoane cu Sfântul Nicolae care înfățișează nașterea acestuia, momentul în care Sfântul a salvat de la moarte trei nevinovați, Sfântul Ierarh Nicolae aruncând cu bani într-o casă, învierea unui corăbier și Adormirea Sfântului Nicolae.

În cele mai multe cazuri, Sfântul Nicolae este zugrăvit în ca­drul programului iconografic în registrul din altar, dar și în registrul icoanelor împărătești de pe catapeteasmă, alături de alți Sfinți Ierarhi.

Totodată, la mânăstirile unde se zugrăvește trapeza, icoana cu Sfântul Nicolae a fost pictat în registrul al doilea, sub Cinea cea de taină, împreună cu ceilalți Sfinți Ierarhi. Pe acele icoane apar înscrisurile: „Unul este Dumnezeu, Tatăl Cuvântului cel viu, ființa înțelepciunii și a puterii, și chipul Celui de-a pururea veșnic