Icoana Maicii Domnului Prodromița

La Mănăstirea Vatoped sunt păstrate cele mai multe icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos. Acestea sunt considerate a avea puteri miraculoase și sunt păstrate cu grijă și sfințenie de sute de ani.

Printre icoanele Maicii Domnului făcătoare de minuni se numără și Icoana Prodromița, care se află la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos, de unde și-a luat și numele de Prodromița. Icoana Maicii Domnului Prodromița este printre puținele icoane din ortodoxie care este numită „Nefăcută de mână”, adică a fost pictată în chip minunat.

Icoana Maicii Domnului Prodromița – Istoria

Icoanele Maicii Domnului din Grecia au o istorie aparte, ascunzând o poveste care va impresiona fiecare credincios în parte. Așadar, istoria Icoanei Prodromița începe în anul 1863, în timpul lucrărilor de construire a Schitului Prodromu de la Muntele Athos. Nifon și Nectarie, doi cuvioși, au plecat în căutarea unui iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului. 

Nifon și Nectarie, cu ajutorul lui Dumnezeu, au găsit în Iași un om bătrân și credincios pe care îl chema Iordache Nicolau. Acesta a acceptat propunerea celor doi cuvioși și a început să picteze icoana Prodromița după sfaturile lor. Iconarul a avut sarcina de a lucra la icoană în timp ce ține post și nu avea voie să mănânce și să bea apă până la sfârșitul lucrului din fiecare zi.

Iordache Nicolau s-a apucat de treabă și a terminat de pictat veșmintele și celelalte părți ale icoanei. Minunea s-a întâmplat în momentul în care a încercat să zugrăvească Sfintele Fețe ale Maicii Domnului și Domnului Hristos. El tot încerca să contureze Fețele, dar fără folos. La un moment dat, acesta s-a supărat și a încetat să mai lucreze, apoi a acoperit cu o pânză icoana, a încuiat atelierul și s-a retras în camera sa. 

Iconarul a fost uimit de ce avea să se întâmple în dimineața următoare. El a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase și pline de har dumnezeiesc. Iordache Nicolae nu a priceput cum s-a realizat această minune care s-a petrecut în noaptea de 27 spre 28 iunie. 

Mărturia scrisă a iconarului Nicolau Iordache

Nicolau Iordache a fost înfricoșat de ceea ce s-a întâmplat, astfel că a decis să lase o mărturie scrisă pentru ca toți credincioșii să afle de minunile icoanei Prodromița. Mărturia iconarului se găsește și în zilele noastre la Schitul Prodromu, un document care datează din 29 iunie 1863. Iată în continuare mărturia scrisă de Iordache Nicolau:

„Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăși mâna mea, la care a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirei mele, m-am apucat să lucrez Feţele Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Christos; după ce am dat mâna întâia și a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârșit, privind eu la chipuri, cu totul au ieșit dimpotrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul; și așa, fiind seară, m-am culcat scârbit, nemâncând nimic în ziua aceea, socotind că a doua zi, sculându-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul.

După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi Sfânta ei Icoană, și când m-am dus să mă apuc de lucru – o, preaslăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! – s-au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede; și eu văzând această minune, n-am mai adaos a-mi mai pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși cu greșeală am făcut aceasta, ca să dau lustru la o asemenea minune. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane.”

Icoanele Maicii Domnului din Grecia

Iocoana Maicii Domnului Prodromița este doar una dintre icoanele făcătoare de minuni care sunt păstrate în Muntele Sfânt Athos. Pe lângă icoana Prodromița mai sunt: 

  • Icoana Maicii Domnului Vimatarissa (adică „Altarița”);
  • Icoana Maicii Domnului Paramythia (adică „Mângâietoarea”);
  • Icoana Maicii Domnului „Pantanassa” (adică „Vindecătoarea de cancer”);
  • Icoana Maicii Domnului „Elaiovrytissa” (adică „Izvorâtoarea de untdelemn”);
  • Icoana Maicii Domnului „Antifonitria” (adică „Împotrivă glăsuitoarea”);
  • Icoana Maicii Domnului „Esfagmeni” (adică „Cea Înjunghiată”);
  • Icoana Maicii Domnului „Pyrovolitheisa” (adică „Cea Împușcată”).

Acatistul Maicii Domnului Prodromița

Troparul Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, glasul 1:

Născătoare de Dumnezeu, pururi Fecioară, sfintei şi dumnezeieştii tale icoane cu dragoste şi cu credinţă închinându-ne, o sărutăm, mulţumind. Căci printr-însa dăruieşti celor credincioşi cu adevărat tămăduiri sufletelor şi trupurilor. Pentru aceasta, grăim către tine: Slavă fecioriei tale, slavă milostivirii tale, slavă purtării tale de grijă, ceea ce eşti una binecuvântată.

Citeste acatistul
[]
× Cu ce putem să vă ajutăm?