Icoana Sporul Casei

Icoana Sporul Casei

Afișez 1 - 24 din 35 de rezultate

Icoana Sporul Casei

Icoana Sporul Casei, așa cum este numită în popor, este, de fapt, Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Maica Domnului Stareța”. Aceasta se află la Mănăstirea Pantacrator în Grecia, pe Muntele Athos, fiind cea mai importantă icoană expusă.

Icoana Maicii Domnului Sporul Casei www.icoanedeargint.ro
Icoana Maicii Domnului Sporul Casei

Icoana Facatoare de Minuni Sporul Casei

In popor i se spune “Sporul Casei”.

Originara din Grecia de la manastirea Pantocrator, icoana poarta numele de “Maica Domnului Stareta”.

In limba greaca i se spune Gerontissa.

Vasul din care se revarsa uleiul, (in stanga jos) aminteste de una din minunile intamplate aici:

Manastirea trecea prin neajunsuri si vremuri grele. saracia era atat de mare incat nu mai aveau nici macar ulei. Din aceasta cauza toti calugarii parasesc manastirea cu exceptia staretului care nu inceteaza sa se roage Maicii Domnului.

Peste noapte se intampla minunea: unul din vase se umple cu ulei si se revarsa. Din el izvoraste incontinuu ulei pana se umplu toate recipiente goale si apoi se opreste.

Din acel moment nu s-a mai intamplat niciodata sa nu mai fie ulei in manastire.

Icoana Argint Sporul Casei www.icoanedeargint.ro
Icoana Argint Sporul Casei www.icoanedeargint.ro

Istoria Icoanei Maicii Domnului Sporul Casei

Istoria Icoanei Sporul Casei datează din timpul împăratului bizantin Alexie I Comnen, care a decis să trimită icoana în semn de dar Mănăstirii Pantocrator. Icoana înfățișează întreg trupul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în timp ce se află în poziție de rugăciune.

Icoana Sporul Casei de la Mănăstirea din Athos are o înălțime de 196 de centimetri și o lățime de 76 de centimetri. Ferecătura de argint a fost realizată ca urmare a dorinței Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar cheltuielile au fost realizate de o femeie bogată din Constantinopol. Pe acoperământul Maicii Domnului se află un vas mare de lut pentru a păstra uleiul sfințit. Vasul a fost concept după o minune înfăptuită de Maica Domnului în secolul al XVII-lea, într-o perioadă în care Mănăstirea din Athos nu dispunea de untdelemn.

Icoana se află într-un proschinitar de marmură făcut de Părintele Teofil din Lemnos, fost stareț al Mănăstirii Pantacrator.

Născătoarea de Dumnezeu „Stareța” a realizat mai multe minuni pentru oamenii care au venit să se roage. Minunile au fost săvârșite pentru femeile care nu pot să nască copii, pentru bolnavii de cancer și alte boli de sănătate și i-a ajutat pe elevi să găsească soluțiile potrivite în situațiile grele de la școală. „Stareța” oferă bucurie și binecuvântare fiecărui credincios care s-a rugat la icoană, cel puțin așa au mărturisit pelerinii care s-au închinat.

Chipul Maicii Domnului reprezentant în icoană este unul foarte dulce la vedere, plăcut și plin de milă. Fiecare pelerin va simți bucurie, satisfacție, nădejde, mângâiere și compătimire. Icoana „Sporul Casei” este prăznuită pe 2 decembrie, când se aduce aminte de o minune săvârșită de Maica Domnului Gherontissa în anul 1948. Atunci, Mănăstirea Pantocrator a fost salvată dintr-un incendiu prin intervenția Maicii Domnului, iar din acest motiv icoana mai este numită și „Izbăvitoare de foc”.

Unde se pune Icoana Sporul Casei ?

Unde se pune Icoana Sporul Casei poate fi o intrebare la care sunt mai multe variante.

Icoana Sporul Casei se aseaza de regula spre rasarit, in partea de est a incaperii.  De fapt, traditiile spun ca toate icoanele se aseaza in partea de rasarit. Asa cum altarul bisericilor este spre rasarit, tot asa si icoanele se aseaza spre est.

In cazul in care partea de rasarit a locuintei nu este un loc propice, daca este acoperit de fereastra sau de mobilier Icoanele Sporul Casei pot si asezate pe peretele central al incaperii. Daca ai Icoane de Dimensiuni Mari aseaza-le central pe perete.

Daca iti place sa iti cada privirea cate mai des asupra Icoanei Sporul Casei, iar icoana este una de dimensiune mica sau medie o poti aseza pe birou sau in biblioteca.