Icoane Sfântul Andrei

Afișez toate cele 6 rezultate

Icoana Sfantului Andrei

Sfântul Andrei, ocrotitorul pescarilor, a fost primul ucenic al lui Isus Hristos; prin urmare, în tradiția ortodoxă, el este denumit Primul Chemat. Sfântul Apostol Andrei a calatorit de-a lungul Mării Negre cu misiunea sa de a converti păgânii la creștinism. Conform legendei, el a rămas cu Hristos pe tot parcursul slujirii Sale publice. Acesta este unul dintre motivele pentru care icoana Sfântului Apostol Andrei este foarte venerată de toți credincioșii creștini, atât în România, cât și în întreaga lume.

In majoritatea icoanelor Sfantul Apostol Andrei este infatisat cu parul carliontat, iar in mana dreapta tine un sul mic si infasurat care simbolizeaza faptul ca Sfantul Andrei a fost unul dintre propovaduitorii Evangheliei, desi nu ne-au ramas de la el nici o epistola. Un alt element prezent destul de des in icoanele Sfantului Andrei este crucea in forma de X (cea care si poarta numele de “”Crucea Sfantului Andrei””), pe care a fost rastignit.

Icoane in care mai este zugravit Sfantul Andrei sunt cele unde Sfantul Ioan Botezatorul il marturiseste pe Iisus Hristos (Sfantul Andrei a fost mai intai ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul) si cele in care este prezentata scena aducerii fratelui sau Petru intaintea lui Iisus. Alte doua ipostaze in care il regasim pe Sfantul Andrei sunt in timpul potolirii furtunii de catre Mantuitor si apoi la minunea inmultirii painii si a pestilor. Sfantul Apostul Andrei mai apare zugravit ingropand trupul Sfantului Ioan Botezatorul, impreuna cu Sfantul Apostul Ioan si de asemenea in scena Judecatii de Apoi, fiind prezent in ceata aposolilor, imbracati in haine albe, stand de o parte si de alta a Mantuitorului.

Din toate timpurile, icoana Sfântul Andrei a fost venerată în mod special de bărbații ortodocși, deoarece sfântul însuși este considerat ocrotitorul lor. De altfel, icoana Sfântului Apostol Andrei poate fi adesea găsită în casele marinarilor și pescarilor, precum și ale celor care călătoresc adesea pe mare.