Icoane cu Maica Domnului

Afișez 1 - 24 din 327 de rezultate

Icoana Maicii Domnului

Pictorii din toate timpurile au incercat sa o prezinte pe Maica Domnului cat mai frumoasa si blanda, uneori mahnita sau indurerata, dar intotdeauna plina de intelepciune si de tarie spirituala. Despre Sfantul Apostol Luca se spune ca a fost primul care a pictat vreodata o icoana a Maicii Domnului, fiind cunoscute trei tipuri de icoane pictate de el: “Umilenie” (Doamna noastra a Afectiunii), “Hodigitria” (Cea care ne arata calea) iar al treile tip este cel in care Maica Domnului se roaga Pruncului Iisus. La Manastirea Kykkos din Cipru exista o icoana a Maicii Domnului (Kykkotissa), care ii este atribuita Sfantului Apostol si Evangelist Luca.

Aproape toate icoanele Maicii Domnului o prezinta cu capul acoperit de o naframa rosie (pentru a simboliza suferinta si sfintenia), care ii acopera si umerii, precum era traditia iudaica din acele vremuri. Pe sub această naframa, hainele sunt albastre, ceea ce simbolizează umanitatea Maicii Domnului.

De asemenea, sunt pictate și trei stele, câte una pe fiecare umăr și una pe frunte, aceste stele simbolizând fecioria Maicii Domnului, care a fost fecioară și înainte și după Nașterea Domnului Iisus Hristos. Totodată, aceste stele mai sunt si simbolul Sfintei Treimi. În unele cazuri, cea de-a treia stea este acoperită de chipul Mântuitorului Copil, cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi. Multe din aceste icoane sunt considerate facatoare de minuni, deoarece nenumarati credinciosi au simtit pe pielea lor interventia divina.

Icoana Maica Domnului cu pruncul Iisus, cunoscută și ca Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula este una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din România. Aceast a fost realizată în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în 1681.

Daca vreti sa stiti mai multe despre acest subiect va invitam sa cititi articolul nostru despre Icoanele Facatoare de Minuni ale Maicii Domnului .