Icoane făcătoare de minuni exista si reprezintă în lumea creștină un subiect de mare interes. Adesea, chiar și credincioși mai puțin practicanți încep să dezvolte un interes față de aceste icoane, mai ales în momente importante de cumpănă. Minunea, în accepțiunea biblică, este definită ca fiind o faptă dumnezeiască, mai presus de înțelegerea și puterea umană, o manifestare care depășește legile minții și ale firii. Minunile se fac în momente extraordinare, fiind voința lui Dumnezeu, şi urmăresc luminarea şi îndreptarea oamenilor, în vederea mântuirii.
Prin intermediul Fiului Său, Tatăl Ceresc a săvârșit minuni asupra firii, oamenilor, implicit asupra Lui Însuși. Totodată, a îngăduit realizarea de minuni de către oameni cu mare credință în El și legea Sa, cunoscuți sub numele de sfinți. Icoanele apoi, prin prototipurile expuse și sfințenia lor, deprind aceste capacități ieșite din limitele normalului, unde imposibilitățile devin ușor de transformat.
Icoane făcătoare de minuni în România
La Mănăstirea Neamț se află o copie a unei icoane din Mănăstirea Hilandar, Muntele Athos. Icoana se numește Trihirussa, recunoscută mai ușor de oameni ca fiind Icoana cu trei mâini a Maicii Domnului. Tradiția bisericească ni-l prezintă ca personaj principal în povestea acestei icoane pe Sfântului Ioan Damaschinul. În esență, Ioan a fost acuzat că ar fi trădat califatul, fiind pedepsit cu tăierea mâinii drepte. Acesta s-a așezat în genunchi în fața icoanei cu Fecioara Maria și Pruncul Sfânt, având alături de el mâna tăiată, și a început să se roage toată noaptea. Când s-a trezit, mâna era la loc, nevătămată. Atunci, el a luat hotărârea de a adăuga icoanei o a treia mână.
Cu proveniența din Siria, dintr-una din puținele biserici ortodoxe existente în acel loc, Icoana Maicii Domnului Siriaca a devenit în cursul multor ani de zile o emblemă spirituală a Bisericii Ortodoxe Române, cât și a României. În comparație cu multe icoane, Siriaca ce se află acum la Ghighiu, județul Prahova aduce o interpretare aparte. Fecioara Maria este cu ochii în lacrimi, de-a dreptul îndurerată, iar privirea dă senzația continuă de urmărire indiferent de poziția în care se află creștinul. În fața ei, credincioșii merg în genunchi, iar măicuțele de la Ghighiu spun că icoana este vie. În timpul rugăciunii, dacă omul are sufletul curat, sunt simțite palme calde ce te învelesc.
În cadrul Mănăstirii Pasărea să găsește o altă icoană făcătoare de minuni cu imaginea Născătoarei de Dumnezeu. Se zvonește că această Icoana Maicii Domnului ajută în mod miraculos femeile care n-au reușit să-și construiască o familie. Conform tradiției creștine icoana a fost găsită lângă un copac de un cioban. Oierul a dat-o la birtul satului, iar de-acolo a fost luată de un preot. Preotului i s-a arătat în vis unde se află icoana și unde trebuie să ajungă. Mănăstirea a fost victima a numeroase furturi, incendii sau dărâmături din cutremure. Alături de icoană, cele mai prețioase lucruri ale mănăstirii constau în racla cu părți din Sfintele Moaște ale lui Pantelimon, Mina și Mercurie.
10 icoane făcătoare de minuni
O listă ce cuprinde zece icoane făcătoare de minuni: Icoana Maicii Domnului care clipește – Bazilica Învierii, în partea nordică a Golgotei; Icoana Maicii Domnului din Vilnius, Lituania; Icoana Maicii Domnului Axionita tronează în Sfântul Altar al bisericii principale a Sfântului Munte; Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim; Icoana Maicii Domnului de la Poceaev, Ucraina; Icoana Maicii Domnului de la Kazan, Rusia; Icoana Maicii Domnului de la Schitul Valea Neagră; Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Țigănesti; Icoana Maicii Domnului Bogolubskaia, de la Mănăstirea Mezihirski din Visgorod și Icoana Maicii Domnului „Portărița” de la Mănăstirea Iviron.
Mănăstiri cu icoane făcătoare de minuni
În completarea mănăstirilor românești deja enumerate, ce dețin icoane făcătoare de minuni, există și altele precum: Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Gheorghe, Sfântul Munte, Mânăstirea Zografu; Icoana Sfintei Ana de la Mănăstirea Almaș, județul Neamț; Icoana Maicii Domnului Oikonomissa – Econoama/Chivernisitoarea de la Marea Lavra în Sfântul Munte Athos; Icoana Maicii Domnului de la Schitul Prodromu Muntele Athos – Prodromița; Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Marea Lavră – Portărița; Icoana Maicii Domnului din Philermos; Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadambu, Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” – Paramythia, Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos; Icoana Maicii Domnului „Izbăvitoarea de cancer” – Pantanassa, Mănăstirea Vatoped și Icoana Maicii Domnului „Izvorâtoarea de untdelemn” – Elaiovrytissa, Mănăstirea Vatoped.