Ce icoane de argint poți oferi cadou în funcție de sărbători?

Icoanele de argint sunt cadouri de suflet pe care le dăruim de cele mai multe ori în momentele speciale din viața celor dragi nouă. În marea de surprize pe care le poți pregăti apropiaților, icoanele devin un dar cu valoare emoțională și semnificație aparte. Printr-un astfel de cadou, gândurile bune ale celui care îl oferă vin însoțite și de mesajul fiecărei picturi religioase.

De cele mai multe ori, icoanele se primesc cadou în momente cheie ale vieții, având și un rol protector. Icoanele argintate se disting cel mai adesea prin migala lucrului manual sau finețea și rafinamentul argintului. De altfel, ideea de a dărui un astfel de simbol spune o poveste atât despre cel care primește, cât și despre cel care oferă sau despre relația dintre cele două persoane. Icoana reprezintă credința și mărturisirea acesteia, dragostea față de Dumnezeu și speranța că cel drag se află sub protecție divină în orice clipă a vieții sale.

La ce sărbători pot da icoane?

Zilele de sărbătoare, în special cele marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox, reprezintă situațiile ideale pentru oferirea acestor cadouri speciale. Icoanele de argint pot fi dăruite la zile onomastice, atunci când sunt sărbătoriți anumiți sfinți, cu mențiunea că se recomandă oferirea unei icoane care să reprezinte imaginea sfântului prăznuit. De altfel, în ortodoxie este bine-cunoscută tradiția conform căreia de Sfântul Ștefan, pe 27 decembrie, este bine să oferim în dar o icoană cu acest martir pentru sănătate, prosperitate și spor în casă. Se spune că icoana îi ajută pe cei ce suferă de probleme de sănătate sau cei care au fost nedreptățiți prin lege.

Când este dăruită o icoană?

Pe lângă zilele onomastice, există o serie de evenimente în viața fiecărui creștin când icoanele de argint devin cel mai potrivit cadou. În aceste contexte, preoții sunt cei care recomandă un astfel de dar și chiar oferă la rândul lor icoane pline de însemnătate.

  • Dar de nuntă

Nunta reprezintă mărturisirea iubirii în fața lui Dumnezeu, consimțământul și începutul unei vieți unite prin credință. Tocmai de aceea, o icoană de argint va fi un cadou special, menit să ghideze și să protejeze mirii de obstacolele întâlnite în viață. În general, părinții și nașii sunt cei care optează pentru acest cadou, amintind mereu cuplului de Taina Sfintei Cununii și semnificațiile acesteia. De altfel, în ceea ce privește relația cu părinții, icoana reprezintă binecuvântarea acestora pe noul drum pornit. În general, icoana aleasă este reprezentarea Maicii Domnului și a Pruncului sau cea care simbolizează hramul bisericii unde a avut loc ceremonia religioasă.

  • Dar de botez

O icoană de argint este nelipsită din trusoul pentru botez. Dăruirea unei icoane cadou face parte din lista de îndatoriri a nașilor, care optează adesea pentru pictograma sfântului ocrotitor al cărui nume este purtat de nou-născut. O altă alegere plină de simbolistică este și icoana Maicii Domnului sau a Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor.

  • Dar de casă nouă

Icoanele de argint sunt bine-venite atunci când o persoană are parte de un nou început. Așa se întâmplă și în cazul mutării într-o casă nouă. Preoții recomandă ca darurile oferite la început de drum să aibă însemnătate, lăsând spiritualitatea să primeze în defavoarea utilului. Prin acest cadou le arăți celor dragi bucuria pe care o simți pentru reușita lor, ocrotindu-i și îndrumându-i pe calea credinței. De obicei, icoana potrivită acestui context este „Sporul Casei”, apărând locuința de orice necaz.

Când este interzis să oferi o icoană cadou?

Cu toate că icoana reprezintă prezența lui Dumnezeu în casă, un astfel de dar nu este întotdeauna potrivit. În general se recomandă oferirea unei icoane atunci când cunoști îndeajuns de bine persoana respectivă și cum se raportează la credință. De obicei, acest cadou este oferit persoanelor de aceeași religie, iar credința creștină dezaprobă dăruirea unei icoane către atei. Totodată, atunci când primești o icoană este bine ca aceasta să fie păstrată în casă, fără a fi dată mai departe către altcineva.

Este necesar să ai în vedere și faptul că, odată ce ai primit o icoană, aceasta trebuie dusă la biserică pentru a fi ținută în Sfântul Altar timp de patruzeci de zile, fiind ulterior sfințită. Preotul va scrie pe spatele icoanei data la care a fost sfințită aceasta și hramul bisericii la care a avut loc.

Te invitam sa descoperi colectia noastra de icoane.

[]
× Cu ce putem să vă ajutăm?