Sf. Nicolae: Viața Sfântului Nicolae, Ocrotitorul Copiilor

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al brutarilor, marinarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. Nicolae a devenit unul dintre cei mai iubiți și cinstiți sfinți nu doar în Biserica Ortodoxă, ci și în majoritatea confesiunilor creștine.

Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Nicolae pe 6 decembrie (data adormirii sale), pe 9 mai (mutarea moaștelor sale) și pe 29 iulie (data nașterii sale).

Viața Sf. Ierarh Nicolae

Nicolae a fost episcop de Myra, fiind recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. El s-a născut în anul 280 într-o familie bogată, în localitatea Patara, provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. A făcut parte dintr-o familie foarte înstărită și evlavioasă. 

A rămas orfan de ambii părinți, însă se spune că a realizat mai multe fapte bune. Una dintre ele s-a întâmplat chiar în fața casei sale, când i-a adunat pe toți săracii și oropsiții din acel ținut și le-a dăruit toate bogățiile pe care le-a moștenit. Nicolae considera bogățiile drept „deșertăciuni”. Apoi L-a urmat pe Domnul Iisus Hristos în mai multe pelerinaje în Palestina și Egipt.

Nicolae a mai salvat de la naufragiu, prin rugăciune, mai mulți marinari, iar de atunci aceștia îl cinstesc și îl consideră ocrotitorul lor.

Moartea Sfântului Nicolae a avut loc în anul 345, în localitatea Myra (Kocademre din Turcia de astăzi). El a fost orânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie deoarece i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei copii nevinovați care urmau să fie executați a doua zi.

Moaștele Sf. Nicolae

Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae sunt păstrate în Italia, la Catedrala din Bari, într-o criptă din care izvorăște un lichid incolor, numit „Mana”. Tradiția spune că episcopul amestecă lichidul cu apa, îl binecuvântează și-l împarte credincioșilor.

Cum au ajuns moaștele Sfântului Nicolae la Bari? Se spune că în 1087, în timp ce locuitorii creștini greci din Myra erau subjugați de dinastia musulmană Selijuq, un grup de negustori din Italia, din orașul Bari, a scos oasele scheletului Sfântului Nicolae din sarcofagul său din biserica greacă din Myra. Apoi au fost duse la Bari și depuse în Basilica di San Nicola.

Totodată, și la Veneția a fost construită o biserică în cinstea Sfântului Nicolae, iar la Biserica Sf. Nicolae din Myra poate fi văzut sarcofagul vandalizat al Sfântului.

Legenda Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilor

Legenda spune că trei surori nu se puteau căsători din cauza situației financiare precare, iar tatăl lor a decis să le ducă la prostituție pentru a scăpa de sărăcie. Cel care le-a salvat a fost Sfântul Nicolae. Se spune că în momentul în care fata cea mare a ajuns la vârsta la care se putea mărita, Nicolae, episcop în acel moment, a lăsat noaptea, la ușa casei lor, un săculeț cu aur. 

Situația s-a repetat și în cazul fetei mijlocii. Nu la fel s-a întâmplat și în cazul fetei mici deoarece tatăl s-a hotărât ca în noaptea dinaintea nunții să stea de pază și să-l prindă pe Sfântul Nicolae. Acesta se urcase pe acoperișul casei și a aruncat pe horn un săculeț cu bani care a căzut într-o șosetă. De aici a apărut și obiceiul așezării șosetelor sau a ghetuțelor în noaptea de Moș Nicolae.

În final, cele trei fete au fost salvate de la desfrâu și s-au putut căsători cu aleșii lor datorită banilor pe care i-au primit de la Sfântul Nicolae.

Când este Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este sărbătorit în ziua de 6 decembrie, atunci când copiii cuminți primesc de la Moș Nicolae dulciuri în ghetuțe și șosete. Dacă au fost răi pe parcursul unui an, atunci se vor alege cu o nuielușă. 

Această tradiție nu are loc doar în România, ci în mai multe țări din Europa: Țările de Jos, Belgia, Luxemburg, Franța (doar în nord și nord-est), Germania, Austria, Croația, Spania, Ungaria, Polonia, Cehia, Lituania, Marea Britanie, Ucraina, Slovacia, Slovenia, Serbia, Georgia, Bulgaria și Elveția.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae

În tradiția populară ziua de Sfântul Nicolae marchează începutul iernii. Se spune că pe 6 decembrie moș Nicolae își scutură barba lui gri și va debuta prima ninsoare. Dacă nu ninge, atunci este un semn că Moșul a întinerit și va urma o iarnă blândă.

Sfântul Nicolae este o sărbătoare a copiilor. Aceștia își curăță ghetuțele și pantofii în seara de 5 decembrie, apoi așteaptă cuminți să primească dulciurile în ghetuțe sau șosete în dimineața de 6 decembrie. În schimb, copiii care nu au fost cuminți primesc în loc de cadouri o nuielușă. Se mai spune că dacă nuielușa este pusă în apă începe să înmugurească, fiind un semn că Moșul i-a iertat.

De asemenea, se mai spune în popor că în nopțile de sărbători, când cerurile se deschid pentru noi, preț de câteva secunde Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

Tot în ziua de 6 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Nicolae, nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj deoarece se spune că ar aduce ghinion posesorului. 

Acatistul Sf.Nicolae

„Condac 1

Cel care verși mir de mult preț la toată lumea, și mie, celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi ca să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, ca acela care ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile, ca să cânt ție: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Citeste acatistul

FAQ:

Q: Ce minuni a făcut Sfântul Nicolae?

A: Printre minunile săvârșite de Sfântul Nicolae se numără salvarea cetății Myra de la foamete și a unor tineri care urmau să fie executați de împăratul Constantin cel Mare, fiind acuzați de complot împotriva sa.

Q: Ce nu se face de Sfântul Nicolae?

A: De Sfântul Nicolae nu trebuie să faci treburi casnice, cum ar fi spălatul hainelor sau să dai cu mătura. De asemenea, nu trebuie să oferi în dar obiecte de culoare neagră și nici să ai certuri cu o persoană apropiată.

× Cu ce putem să vă ajutăm?