Sfântul Gheorghe: Icoana Sf. Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, numit și „purtătorul de biruință”, a fost unul dintre ce mai cunoscuți și apreciați apărători ai creștinismului, iar numeroase biserici poartă hramul său. Mai bine de un milion de creștini creștini români îi poartă numele, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați sfinți în ortodoxia română.

Icoana Sf. Gheorghe

Dionisie din Furna, în a sa Erminie a pictorii bizantine, îl prezintă pe Sfântul Gheorghe drept un tânăr înalt la trup, fără barbă, cu părul cârlionțat până după urechi. Sfântul este zugrăvit îmbrăcat în veșminte militare în timp ce poartă pe cap o diademă, iar în mâna stângă ține o sabie, simbol al biruinței. Gheorghe a suferit o moarte martirică, astfel că poartă deasupra veșmintelor o mantie roșie (roșul simbolizează în iconografie moartea martirică), iar în mâna dreaptă are o cruce.

Sfântul Gheorghe a trăit în timpul domniei împăratului păgân Dioclețian, aspru prigonitor al creștinilor încă din primele veacuri. Gheorghe a fost încă de tânăr condamnat în armata Imperiului. El este apreciat de creștini pentru că a mărturisit în fața împăratului credința sa puternică în Iisus Hristos, dar și pentru minunile săvârșite în timpul pătimirii sale.

Cea mai cunoscută icoană în care este înfățișat Sfântul Gheorghe este aceea în care se află călare pe un cal alb și străpunge cu sulița un balaur. 

Când este Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe este sărbătorit de creștinii români în fiecare an pe 23 aprilie. În 2022, însă, slujba cu ocazia Sfântului Gheorghe a avut loc pe 25 aprilie deoarece 23 aprilie a fost ultima zi din Postul Paștelui, iar pe 24 aprilie a avut loc Paștele (Învierea Domnului).

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și legenda balaurului

Sfântul Gheorghe este asociat în credința populară cu omorârea balaurului, iar legenda datează încă din secolul al XII-lea. Se spune că un balaur imens a apărut lângă orașul Selena din Libia.

Locuitorii acelui oraș trebuia să-i ofere balaurului zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar când nu au mai rămas animale balaurul a vrut să o mănânce pe fata împăratului. Atunci, un viteaz creștin s-a oferit să răpună balaurul. Acel tânăr era Gheorghe, cel care a străpuns balaurul cu o suliță și a dus-o pe prințesă la palatul împăratului. 

Împăratul, drept mulțumire pentru Gheorghe, a vrut să-i ofere mâna fiicei sale și jumătate de împărăție, dar El a refuzat pentru că trebuia să apere bisericile și să ajute oamenii săraci și cei nedreptățiți. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

În România există numeroase biserici care îi poartă numele Sfântului Gheorghe, iar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Totodată, Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Armatei Române.

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe era celebrată în trecut timp de trei zile. În ajunul zilei de 23 aprilie oamenii pregăteau brazde verzi, tăiate sub formă pătrată, în care înfigeau ramuri înmugurite de salcie și flori galbene de primăvară. În Bucovina, spre exemplu, aceste flori sunt cunoscute sub numele de calce. 

În noaptea sau dimineața zilei de Sfântul Gheorghe capul familiei, adică bărbatul, așeza brazdele la stâlpii porților, la ferestrele și ușile caselor și grajdurilor, în grădini și pe mormintele din cimitire. Aceste obiceiuri erau realizate pentru că vitele și ceea ce se recolta îi păzea pe oameni de spiritele rele. În Bucovina, aceste brazde și ramuri verzi erau păstrate timp de un an pentru a fi utilizate drept leacuri împotriva unor boli.

Tot în ajunul Sfântului Gheorghe fetele se măritau și credeau că își pot găsi ursitul dacă priveau în acea noapte într-o cană plină cu apă. Tot în această zi fetele mai obișnuiau să semene usturoi, pe care îl păstrau un an. Totodată, ele mâncau acel usturoi semănat fiindcă ar fi crezut că erau înzestrate cu toate virtuțiile și se vor căsători în cel mai scurt timp.

În Bucovina se mai practica și „urzicatul”. Tinerii din sate se dezbrăcau și se loveau cu tulpini de urzică deoarece se credea că vor deveni mai ageri, mai harnici și mai sănătoși de-a lungul întregii veri care urma.

Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Condac 1:

Multnevoitorului al lui Hristos Ma­re­lui Mucenic Gheorghe, acum toți din su­flet să-i cântăm, lăudându-l pe el în sfințitele locașuri, ca pe un preastrălucit mare soare al mu­cenicilor; și ca unui apărător al credincioșilor și ajutător, cu credință să-i cân­tăm: Bucură-te, purtă­torule de biruință, mare mucenice Gheorghe!

Citeste acatistul

Rugăciune de Sfântul Gheorghe

„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului.

De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin.”

FAQ:

Q: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Gheorghe?

A: Numele care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe sunt: Gheorghe, George, Gelu, Geluța, Geluțu, Geo, George, Georgel, Georgeta, Georgi, Georgiana, Geta, Gheorghieș, Gheorghina, Gheorghina, Ghiorghe, Ghiorghița, Gica și Gina. 

Q: Unde se află moaștele Sf. Gheorghe?

A: Moaștele Sfântului Gheorghe se află în localitatea Lod din Palestina, acolo unde a fost construită o biserică închinată sfântului.

×