Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim sau “icoana care s-a pictat singura”.
Conform tradiției, Icoana cu Maica Domnului din Ierusalim a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca după Înălțarea Domnului în Ghetsimani. Maica Domnului este reprezentată ținându-l în brațe pe Iisus Hristos, iar în unele copii este însoțită de Sfinții Apostoli și mucenici pictați pe margine.
Icoana Maicii Domnului din Ierusalim, o icoana făcătoare de minuni, este protectoarea Ierusalimului, de aceea este numită și Ierusalimița sau Ierusalimiteanca.
Conform altei traditii icoana s-a zugrăvit singură, la Mănăstirea Maria Magdalena. Unei maicute, pe nume Tatiana, ce se ocupa cu pictura, Maica Domnului i s-a arătat intr-o seara tarziu si i-a cerut să fie pictată. Nestiind ce sa creada, maicuta merge la stareta sa ii ceara indrumare. Stareta ii spune sa se intoarca in chilie si sa se odihneasca.
La intoarcere in chilie, maicile gasesc chilia invaluita in lumina si icoana terminată, iar Maica Domnului le-a vorbit: “Vreau să mă întorc în casa mea în Grădina Ghetsimani lângă mormântul meu.”
De atunci icoana este așezată în Ierusalim, lângă mormântul Maicii Domnului. Mormântul se află într-o mică încăpere din Biserica Adormirii Maicii Domnului din Ierusalim și primește mulți pelegrini în fiecare an.
Una din cele mai renumite minuni s-a intamplat intr-un an in care biserica s-a inundat. Apa a tot crescut in biserica, dar icoana s-a ridicat singura deasupra apei si a stat neatinsa de ape pana in momentul in care apa s-a retras din biserica. Abia atunci icoana a coborat in locul ei.
Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim este o icoana nelipsită din casele creștinilor și oferită drept suvenir la sărbători.
Icoana Maicii Domnului din Ierusalim este cinstită pe 12 octombrie.
Acatistul Icoanei Ierusalimitissa sau Ierusalimiteanca – Icoana ” Apărătoarea Ierusalimului” din Biserica ”Mormântul Maicii Domnului” din Grădina Ghetsimani (15 august)
A nu se confunda cu Acatistul Icoanei Maicii Domnului din Ierusalim aflată în Rusia (prăznuită în 12 octombrie)
Condacul 1
Împărătesei celei alese de Dumnezeu, celei slăvite de îngeri și dorite de oameni, celei care poartă durerea lumii pe brațele ei, Maicii Domnului îi aducem aceste cântări. Iar tu, Preacurată Maică de Dumnezeu, caută cu blândețe asupra noastră și primește laudele rostite din inimă: Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Icosul 1
Cetele îngerești s-au bucurat iar pământul s-a cutremurat când glasul tău, Maica Domnului, a rostit: ”Fie mie dupa cuvântul tău”, răspunzând Arhanghelului care aducea vestea mântuirii neamului omenesc. Te rugăm să cobori din înălțimea lăcașului tău Împărătesc, să ne cuprinzi în cuvântul tău vindecător și primitor, iar noi te slăvim:
Bucură-te, fecioară neatinsă de nuntă;
Bucură-te, lacrimă de fericire binecuvântată;
Bucură-te, pântece hrănit de Cel care hrănește lumea cu harul Său;
Bucură-te, Mama Fiului lui Dumnezeu;
Bucură-te, luminarea pământului prin Nașterea Lui;
Bucură-te, dăruirea vieții tale lui Dumnezeu;
Bucură-te, dăruindu-ne și nouă viață în Hristos;
Bucură-te, mângâierea inimilor zdrobite;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 2
La poalele Muntelui Măslinilor în Valea lui Iosafat s-a întâmplat demult o taină mare: acolo, după adormirea ta, ai fost ridicată la Cer cu trupul de către Fiul tău Preaiubit Iisus Hristos, Maica Domnului. Tu nu ai cunoscut putreziciunea morții, nici n-ai rămas în mormânt, ci te-ai mutat la Cer cu totul iar credincioșii se închină lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 2
Ceea ce te-ai învrednicit să Îl porți în brațe pe Mântuitorul vieților noastre, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, ai fost ridicată pe Brațele Lui și dusă cu trupul în lăcașurile cerești, aceleași Brațe care s-au întins pe Cruce pentru a cuprinde între ele tot neamul omenesc. Cuprinși de dorul de îmbrățișarea Lui, ne rugăm așa:
Bucură-te, că la Adormirea ta s-au adunat toți Apostolii;
Bucură-te, că ei au venit pe nori din toate marginile pământului;
Bucură-te, că Sfântul Apostol Toma a întârziat;
Bucură-te, că venind și el, a vrut să îți vadă trupul adormit;
Bucură-te, că nu te-au mai aflat în mormânt;
Bucură-te, că I-au strigat lui Dumnezeu cântări de bucurie;
Bucură-te, că Domnul Hristos nu te-a lăsat nici după moarte;
Bucură-te, adeverind că Învierea este nu doar a sufletului;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 3
Deasupra Mormântului tău, Maica Domnului, Sfânta Împărăteasă Elena a construit o biserică din piatră pe care au distrus-o perșii câteva secole mai târziu. Însă cu voia ta, Stăpână, biserica a fost reconstruită si dăinuiește și acum, iar cei care îi calcă pragul primesc binecuvântarea ta: Aliluia!
Icosul 3
Coborând cele 48 de trepte din piatră luminate de zeci de lumânări, trecând de Paraclisul Sfinților Ioachim și Ana și Paraclisul Sfântului și Dreptului Iosif, ne așteaptă Mormântul tău, Maica Domnului, care încă păstrează urma trupului tău adormit și care este așezat la Răsărit între naos și Sfântul Altar. Te chemăm și te slăvim cu aceste laude:
Bucură-te, cea mai sfântă dintre mame:
Bucură-te, cea mai curată dintre fecioare;
Bucură-te, Maica Vieții și mijlocitoarea lumii;
Bucură-te, întărirea sărmanilor;
Bucură-te, mângâierea celor îndurerați;
Bucură-te, acoperitoarea călugărilor și a tuturor creștinilor;
Bucură-te, alinarea orfanilor;
Bucură-te, ridicarea celor căzuți;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 4
În spatele Mormântului gol se află Icoana Ierusalimitissa, strălucind de har și plină de căldura veșniciei, îmbrăcată în aur, vestind despre comoara cea mai de preț a omului: mântuirea. Credincioșii caută Sfânta ta Icoană ca liman de izbăvire, Maica Domnului, și Îi ridică lui Dumnezeu cântarea: Aliluia!
Icosul 4
Ne închinăm Sfintei Icoane și te rugăm, Împărăteasă, apără-ne de războiul cu vrăjmașii văzuți și nevăzuți, adu linistire și pacea, și primește aceste cuvinte de iubire:
Bucură-te, apărătoarea Ierusalimului și a lumii întregi;
Bucură-te, că luminezi cu slavă neapropiată;
Bucură-te, curățindu-ne cu râul rugăciunilor tale;
Bucură-te, adăpându-ne pe noi cei însetați;
Bucură-te, că rupi legătura stricăciunii;
Bucură-te, risipind norii ispitelor;
Bucură-te, că ne îndemni la faptele milosteniei;
Bucură-te, slobozindu-ne de patimi;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 5
În urmă cu 250 de ani, te-ai arătat în vis Maicii Tatiana, care picta icoane la Mănăstirea Sfintei Maria Magdalena de lângă Grădina Ghetsimani, spunându-i: ”Vreau să mă zugrăvești pe lemn, precum m-a zugrăvit Sfântul Apostol Luca”, iar aceasta s-a trezit și s-a dus să vestească visul Maicii Starețe, lăudându-te: Aliluia!
Icosul 5
Maica Stareță i-a spus ca a fost doar un vis, să nu bage în seamă, și a condus-o pe maica Tatiana în camera ei, însă acolo au găsit-o pe femeia din vis zugrăvită pe lemn și vorbindu-le: „Vreau să stau în casa mea, în Grădina Ghetsimani, lângă mormântul meu”. Ne minunăm de asemenea fapte și grăim:
Bucură-te, că Icoana a fost dusă imediat în Biserica Mormântului;
Bucură-te, că drumul i-a fost presărat de flori;
Bucură-te, că mereu zugrăvești minuni în viețile noastre;
Bucură-te, că tu ești, Maica Domnului, zid de nepătruns;
Bucură-te, că ești călătoare în multe tări ale lumii;
Bucură-te, că oriunde te duci reverși harul vindecărilor tale;
Bucură-te, grabnică ajutătoare tuturor creștinilor;
Bucură-te, ridicându-ne din adâncul deznădăjduirii;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 6
Dumnezeu a luat trupul tău la El, Maica Domnului, dar ne-a dat în schimb Icoana cea făcătoare de minuni ce umple golul lăsat de adormirea ta și ne aduce aminte ca în Dumnezeu moartea nu există, căci El este Calea, Adevărul și Viața, iar noi Îi mulțumim cu un cântec: Aliluia!
Icosul 6
Sfânta Icoana Ierusalimitissa este și pentru noi azi o poartă spre Împărăția lui Dumnezeu. În ea călătorește ecoul rugăciunilor care ajung la tine pe aripi de îngeri, Măicuța noastră, iar tu ne cuprinzi cu mantia ta luminoasă, și ne asculți laudele:
Bucură-te, cea ce asculți cu răbdare;
Bucură-te, cea ce răspunzi cu iubire;
Bucură-te, cea ce ne acoperi cu milă;
Bucură-te, cea ce ne înțelegi neputința;
Bucură-te, cea caldă și plină de blândețe;
Bucură-te, că tu împlinești golul din suflet;
Bucură-te, că tu ne liniștești tristețea;
Bucură-te, că tu ne vindeci doliul;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 7
Din marea iubire pe care o au credincioșii pentru tine, Icoana a fost îmbrăcată în aur care cântărește 200 de kg, Maica Domnului. Luminezi ca un soare pe cerul speranței noastre, răspândind raze de har spre inimile săgetate de vrăjmași, iar cei binecuvântați de ajutorul tău te cheamă: Aliluia!
Icosul 7
Chipul tău este blând, Împărăteasă, iar mâna ta dreaptă arată spre Domnul Hristos, îndreptându-ne atenția spre El ca singurul Mântuitor, singura Cale, unicul Adevăr, Viața veșnică. Pruncul cel Sfânt ne binecuvânteaza cu mâna dreapta iar în mâna stângă ține globul ca semn al regalității; rămânem uimiți în fața unei asemenea frumuseți nezugrăvite de mână omenească, și cu lacrimi strigăm:
Bucură-te, aducând emoția întâlnirii cu Hristos;
Bucură-te, mireasmă îmbietoare a Cerului;
Bucură-te, simțirea lină a crinilor de pe cânp;
Bucură-te, adierea calmă a harului peste noi;
Bucură-te, mângâierea dulce a sărutării tale de mamă;
Bucură-te, cea ce înțelegi dorul nostru de Dumnezeu;
Bucură-te, că îl împlinești prin iubirea ta desăvârșită;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 8
În anul 1947 au fost inundații mari în Ierusalim, așa de mari încât apa a intrat pe geam în Biserica Mormântul Maicii Domnului și s-a ridicat până la nivelul Sfintei tale Icoane, Maica Domnului, iar credincioșii se rugau lui Dumnezeu cu lacrimi: Aliluia!
Icosul 8
Dar nu ai lăsat ca lucrul nefăcut de mâna omenească să fie distrus de păcatele omenești, Preafântă Născătoare de Dumnezeu, ci din harul tău Icoana s-a ridicat singura și a închis geamul, apoi a rămas în aer până când apa a coborât din Biserică, spre fericirea celor prezenți care te-au lăudat așa:
Bucură-te, că în anii 2000 s-a mai întâmplat odată la fel;
Bucură-te, că apa ajunsese până la 15 metri, atingând toate celelalte icoane;
Bucură-te, că și atunci Icoana s-a ridicat singură în aer;
Bucură-te, că a stat acolo până s-au retras apele;
Bucură-te, cea ce aperi de furia naturii;
Bucură-te, că ești izbăvitoare de la înec;
Bucură-te, că potolești furtuna și vânturile distrugătoare;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 9
Nenumărate minuni înfăptuiești pentru cei care aleargă la Sfânta ta Icoană cu credință, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, luminând Biserica și credincioșii din pocalul nesfârșit al harului care izvorăște neîncetat spre toți cei care cu umilință se roagă ție și lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 9
Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, fiind întrebat care icoană o înfățișează cel mai bine pe Maica Domnului, a răspuns că Icoana Ierusalimitissa, căci odată i s-a arătat odată la coliba lui din Panaguda o Femeie cu un chip luminos, îmbrăcată în haine poleite cu aur, cu o frumusețe aparte, strălucind în întregime, si i-a spus: «Nu te neliniști, te voi ajuta eu, căci Fiul meu este Împărat», Te rugăm, Stăpâna noastră, sfințește-ne viețile si vindecă-ne neputințele, iar noi te lăudăm:
Bucură-te, că Sfântul Paisie Aghiorotul a fost vrednic sa te vadă în vedenie;
Bucură-te, că era necăjit având încurcătură cu actele;
Bucură-te, că i-ai luat actele din mână și le-ai băgat în sân;
Bucură-te, că i-ai dezlegat încurcătura cu hârtiile;
Bucură-te, că i-ai vestit că îl așteaptă vremuri grele;
Bucură-te, că l-ai sfătuit cum să se apere de ele;
Bucură-te, că el apoi a cunoscut că era chipul tău din Icoana Ierusalimitissa;
Bucură-te, că l-ai miluit cu ajutor și prorocirea celor ce vor veni;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 10
Ești vestitoarea Voii lui Dumnezeu, Maica Domnului, cea ce călătorești spre noi cei rătăciți pe cale și ne arăți drumul luminat de pronia dumnezeiască. Ești sfătuitoarea noastră la ceas de necaz, îndemnându-ne să gândim cele drepte și plăcute lui Dumnezeu, ca și faptele ce urmează să fie spre slava Lui: Aliluia!
Icosul 10
Fiind Mama noastră și ocrotitoare de nădejde, te chemăm să ne deschizi mintea și sufletul, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, să pricepem adierea glasului Îngerului Păzitor și să te chemăm așa:
Bucură-te, luminarea neștiinței;
Bucură-te, descoperirea adevărului;
Bucură-te, împlinirea promisiunilor;
Bucură-te, ajutându-ne să înțelegem rugăciunea Îngerului Păzitor;
Bucură-te, îndreptând pașii noștri pe calea cea bună;
Bucură-te, punând în inima noastră hotărârea cea dreaptă;
Bucură-te, unind mintea cu inima în strigătul: ”Doamne, miluiește-mă!”;
Bucură-te, lipind ființa noastră de Dumnezeul cel Adevărat;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 11
Strălucești în slava Împărăției lui Dumnezeu, Maica Domnului, și totuși te cobori la noi care trăim în întinăciunea agoniselii noastre zilnice de patimi și păcate. Ne-am făcut moștenitori ai păcatului și l-am înmulțit, am făcut în noi cuib al patimilor și îl hrănim în fiecare zi. Salvează-ne, Născătoare de Dumnezeu, de orbirea în care singuri ne-am adâncit, ca mântuiți de mila ta să Îi strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 11
Tu ești grabnic ajutătoare tuturor creștinilor, tu ești limanul la care alergăm neîncetat, Maică de Dumnezeu și Maica noastră! Te chemăm cu inimile pline de pocăință, iar tu nu zăbovi să ne ajuți pe noi care care te slăvim:
Bucură-te, că moartea s-a înfricoșat de tine;
Bucură-te, că te-ai ridicat la Cer cu trupul;
Bucură-te, că legăturile morții nu te-au putut ține;
Bucură-te, că Cel ce sfărâmat porțile Iadului, Domnul Hristos, te-a luat la El;
Bucură-te, că ne-ai lăsat Icoana drept mângâiere;
Bucură-te, că ești Ușă a Vieții sfințită de Duhul Sfânt;
Bucură-te, că prin asta ne miluiești și pe noi cei păcătoși;
Bucură-te, că din harul tău ne curățești de cenușa patimilor;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 12
Icoana ta se află la marginile lumii, Maica Domnului, și doar cei binecuvîntați ajung să îi se închine și în trup. Deschide-ne drumul să fim și noi pelerini la Locurile Sfinte, să te putem îmbrățișa și săruta ca niște copii care alergă spre brațele mamei lor, ca să ne bucurăm de strălucirea Icoanei și de harul tău, cântându-ți: Aliluia!
Icosul 12
Întinde-ne mâna spre ajutor, Născătoare de Dumnezeu, și prinde-ne strâns de tine prin duhul rugăciunii, iar noi te slăvim:
Bucură-te, că ne acoperi sub aripile tale;
Bucură-te, că ne dai și nouă aripi îngerești;
Bucură-te, că ne înveți zborul spre cele cerești;
Bucură-te, că din cuvinte și gânduri sfinte ne țeși haină de nuntă;
Bucură-te, că din flori de câmp ne faci cununi de izbândă;
Bucură-te, că ești lumina vieții noastre și aerul pe care îl respirăm;
Bucură-te, că vii în taină la fiecare atunci când ne rugăm;
Bucură-te, că ne îmbraci în armura luptei duhovnicești;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 13
Maica Luminii și a inimii noastre, primește te rugăm aceste cuvinte de laudă și salvează-ne din ispite, de vrăjmașii văzuți și nevăzuți și dezleagă toate legăturile diavolului, iar noi te chemăm în glas de bucurie: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori)
Icosul 1
Cetele îngerești s-au bucurat iar pământul s-a cutremurat când glasul tău, Maica Domnului, a rostit: ”Fie mie dupa cuvântul tău”, răspunzând Arhanghelului care aducea vestea mântuirii neamului omenesc. Te rugăm să cobori din înălțimea lăcașului tău Împărătesc, să ne cuprinzi în cuvântul tău vindecător și primitor, iar noi te slăvim:
Bucură-te, fecioară neatinsă de nuntă;
Bucură-te, lacrimă de fericire binecuvântată;
Bucură-te, pântece hrănit de Cel care hrănește lumea cu harul Său;
Bucură-te, Mama Fiului lui Dumnezeu;
Bucură-te, luminarea pământului prin Nașterea Lui;
Bucură-te, dăruirea vieții tale lui Dumnezeu;
Bucură-te, dăruindu-ne și nouă viață în Hristos;
Bucură-te, mângâierea inimilor zdrobite;
Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Condacul 1
Împărătesei celei alese de Dumnezeu, celei slăvite de îngeri și dorite de oameni, celei care poartă durerea lumii pe brațele ei, Maicii Domnului îi aducem aceste cântări. Iar tu, Preacurată Maică de Dumnezeu, caută cu blândețe asupra noastră și primește laudele rostite din inimă: Bucură-te, Preasfântă Doamnă Ierusalimitissa, ridică-ne din neputințe și izbăvește-ne de rău!
Rugăciune:
Preasfântă Doamnă Născătoare de Dumnezeu, cea mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită decât Serafimii, ce strălucești cu bucuria Învierii Fiului Tău, adu și în viețile noastre har și binecuvântare! Privindu-ne din Icoana Ierusalimitissa, vezi durerea și necazul nostru și adu-ne grabnic ajutor!
Tu ai învins moartea, Maica Domnului, te-ai ridicat cu trupul la Cel în brațele Fiului Tău, tu stai de-a dreapta Sfintei Treimi și cu lacrimi te rogi pentru noi. Îți mulțumim pentru bunătatea ta că nu ne uiți în rugăciunile tale, și știm că iubirea ta este veșnică la fel cum este și mila ta pentru noi.
Strigăm și noi ca Sfântul Paisie Aghioritul, când era necăjit de încurcătura cu actele: ”Și acum cine va dezlega necazul nostru?”. Cine ne va ajuta? Cine ne va milui? Nu avem nimic să îți dăm în schimb, Maica Domnului, că fapte bune nu facem, gânduri sfinte nu gândim, cuvinte de har nu grăim, dar știm că din toată mizeria în care ne-am adâncit tu ne vei întinde mâna și ne vei salva, căci tu te rogi pentru cei păcătoși care se pocăiesc, iar Fiul tău este Împărat și nu se întoarce de la rugăciunile tale!
Primește pocăința noastră ca semn de îndreptare, și deși firea ne trage din nou spre păcat, dezleagă-ne necazul și fii sfătuitoarea noastră pentru vremurile care vin, să nu rămânem ca fecioarele neînțelepte în afara cămării de nuntă când va veni Mirele.
Pregătește-ne tu haina de cununie și dă-ne aripi de înger, Maica Domnului, ca la sfârșitul vieții să fim curați ca lacrima ca să primim cununa victoriei întru Domnul Hristos, de-a dreapta Căruia să stăm în vecii vecilor. Amin.
Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.