Maica Domnului Stareța, intitulată în mod popular „Sporul Casei”, este o icoană făcătoare de minuni, de origine greacă ce aparține mănăstirii Pantocrator de pe Muntele Athos. Pantocrator se află pe locul 7 în ierarhia mânăstirilor athonite, unde icoana sa de preț (Stareța) a fost oferită de către împăratul bizantin Alexie I Comnenul, undeva prin secolul al XI-lea. Aceasta este o copie după icoana Maicii Domnului “Grabnic Ajutătoarea”, realizată în mozaic, de la Mânăstirea Pantocrator din Constantinopol, ctitorită chiar de împărat.
Semnificația icoanei este una aparte. Maica Domnului este portretizată stând în picioare, singură, făcând rugăciune către Mântuitor. Lângă Preacurata există un vas plin cu untdelemn, amintind de o minune făcută de aceasta. Gerontissa înseamnă „stareța”, cât și „a bătrânilor”. În esență, simbolistica sugerează aducerea de spor și roade în casa și viața creștinului, prin vasul plin obținut cu credință. Maica Domnului prin rugăciunea sa exemplifică procesul de apropiere al creștinului către Dumnezeu, unde numai prin credință sinceră obține liniștea casei, rod, ajunsuri lumești și sufletești, liniștea celor bătrâni și spor.
Icoana prezintă o înălțime de 196 centimetri si lățimea de 76 centimetri. Prin dorința Născătoarei de Dumnezeu, cu ajutorul reusrelor economice ale Constantinopolului, s-a realizat icoana prin frecătură de argint.
Istoria icoanei Sporul Casei
Icoana nu a avut întotdeauna titulatura de „Stareță”, însă după ce a realizat o minune cu ajutorul Fecioarei Maria aceasta a căpătat denumirea de Gerontissa. În mânăstire trăia un stareț bătrân, plin de calități, dar aproape de moarte din cauza unei boli. Prin revelație divină starețul își conștientizează apropierea sfârșitului și atunci dorește să se împărtășească, respectiv să treacă prin toate cele necesare lăsate de Domnul înainte de moarte. Astfel, el l-a rugat pe ieromonahul de rând, care slujea în acea zi, să termine mai repede Liturghia, încât să apuce Sfânta Împărtășanie.
Dorința starețului nu a fost ascultată, iar slujba s-a continuat încet. De aici a intervenit vocea Fecioarei Maria din icoană, care i-a poruncit în repetate rânduri preotului slujitor să termine mai repede Liturghia, astfel încât să apuce starețul împărtășania. După împărtășanie, starețul a trecut liniștit spre Cele Veșnice. De atunci i-au dat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi icoanei sale denumirea de Stareţa, datorită legăturii și milei pe care Ea o poartă acestora.
Simbolul vasului plin de untdelemn are menirea să aducă aminte de o minune săvârșită de Maica Preacurată, prin intermediul icoanei. Vremurile devenise grele pentru toată lumea, neajunsurile erau peste tot, iar sărăcia era atât de mare încât mânăstirea nu mai avea nici măcar ulei. Din această cauză, toți călugării prezenți se hotărăsc să părăsească mânăstirea. Singurul ce a rămas a fost starețul care nu a încetat să se roage Maicii Domnului. Dovedind o mare credință, peste noape Maica Domnului umple un vas cu untdelemn până la revărsare, apoi din el a izvorât în continuu ulei până toate recipientele goale s-au umplut. Din acel moment nu s-a mai întâmplat niciodată să nu mai fie ulei în mânăstire.
Prăznuirea acestei icoane făcătoare de miuni are loc pe data de 2 Decembrie, amintind de o intervenție divină a Preacuratei Maria Gherontissa în anul 1948. Mănăstirea Pantocrator a fost salvată dintr-un incendiu prin miunea Preamilostivei, iar de atunci icoana a căpătat și denumirea de “Pyrosoteira”, adică “Izbăvitoarea de foc”.
Unde se așează icoana Sporul Casei
Icoana Sporul Casei, precum orice altă icoană, poate să fie pusă oriunde pe perete atâta timp cât respectă rânduiala Erminiei. Erminia este o carte ce are rolul de a facilita înțelegerea și interpretarea picturii bisericești, cuprinzând reguli esențiale după care se realizează pictura unui lăcaș de cult sau alte norme aferente. Atât în casă, cât și în biserică, icoanele trebuie așezate pe un perete sau un colț care este orientat spre est. Rugăciunea mereu se face cu fața spre răsărit, lumina fiind simbolul primordial al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciuni și Răsăritul cel de Sus.
Totuși, în funcție de nevoile casei icoana Gherontissa poate fi pusă în locuri specifice pentru a facilita bunăstarea unui anumit segment. În camera copilului Preacurata poate să vină cu inspirație, lejeritate în studiu, voie bună și dorință de ascultare a părinților. În camera soților poate să aducă armonie, putere de lucru, sănătate și bani. Cel mai bine este ca icoana Sporul Casei să fie prezentă în mai multe încăperi ale căminului, alături de alte icoane semnificative.